Útmutató a karibi táncokhoz

SALSA3

Az elmúlt években többféle táncot tanultam, standardeket, latint, de leginkább a karibi táncok világában érzem otthon magamat. Nincs annál jobb dolog, mint amikor az ember megtalálja azt a dolgot, tevékenységet, amiben ki tudja magát fejezni, amiben igazán önmaga lehet! Felszabadító, boldogító érzés a jó zenéket hallgatva, tüzes ritmusra mozogni, főleg, ha jó táncpartner is van hozzá, és már középszinten tudjuk a lépéseket. Ahhoz, hogy idáig eljussunk, persze sok gyakorlásra van szükség. A fáradtságért cserébe izgalmas élményben lehet részünk, és jó érzés a fejlődést megtapasztalnunk.

Ne feledd: a tánc nem csupán mozgás, hanem életérzés!

Most betekintést nyújtok a hazánkban leginkább elterjedt karibi táncok fajtáiba, hogy aki még nem döntött, egy kis támpontot kapjon, melyiket próbálja ki. A táncok rövid ismertetéséhez mellékelek néhány kedvcsináló videót az általam legjobbnak tartott előadások közül. Azt ajánlom, hogy mindenképp a kubai salsával kezdjük a tanulást, mert ez a legkönnyebben elsajátítható, a legnépszerűbb, sokan táncolják, és ez után könnyebb a többivel megismerkedni. Számos tánciskola és klub vár, workshopra mehetünk, táncesteken gyakorolhatunk, Budapesten és a nagyobb városokban szinte naponta találhatunk lehetőséget.

Közben megnyitottuk a saját tánciskolánkat a bachata fusion sítlus jegyében, ahová tánctudásra, korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit szeretettel várunk: Tricksy

Kubai salsa

A salsa eredetileg egy fűszeres szószt jelöl, ez a pikáns, finom életérzés jellemzi a salsa zenét és a táncot is. A kubaiak vidám népi tánca a son stílusból származik. A dalok leginkább spanyol nyelvűek, a zenekarban sok ritmus- és ütőhangszer van. Az egyszerű páros ritmusra természetes mozdulatsorokból álló számtalan lépésvariációt lehet felépíteni. Az egyre több figura elsajátításával párhuzamosan nő a táncolás élménye. Sok forgással, díszítő mozdulatokkal gazdagíthatjuk ezt az önfeledt, improvizatív táncot, saját magunk és a közönség örömére, hiszen kívülről nézve is sokszínű, élvezetes látványt nyújt. Ezért a tánctanítás során nagy hangsúlyt helyeznek a mozgáskultúra fejlesztésére, a karakteres, szép mozdulatok kidolgozására. Magyarországon az itt élő kubaiak hozták divatba ezt a táncot, a sok tánciskola és party mellett továbbra is népszerűek a kubaiak által benépesített klubok is.

Tánctanfolyamok – Chili Salsa Tánciskola

Los Angeles-i salsa

Alapvetően abban különbözik a kubai stílustól, hogy a párok nem körbetáncolják egymást, hanem a fiú a lányt egy képzeletbeli vonalon vezeti. Mivel erősen show-tánc jellegű, sok benne a szinte akrobatikus elem, a dobás, ejtés, átfordítás, ugyanakkor nagyon elegáns és könnyed. A hangszerelésben sok fúvós van, a kubaihoz képest nagyobb szerepe van a zongorának, a különböző hangszeres szólóknak.

New York-i salsa

Szintén vonalas salsa, annyiban tér el az előző irányzattól, hogy a zenében az ütem második ütésére kezdik el az alaplépést, mint a klasszikus mambóban. A gyors forgások és a kifinomult lábtechnika jellemzi. Rokona a nálunk kevésbé ismert Puerto Ricó-i salsa, bár ott kevesebb a forgás és több a kifejező testmozgás.

A kolumbiai salsa nálunk gyakorlatilag nem ismert, stílusában teljesen eltér a előzőktől. Tüzes és elegáns, rendkívül gyors lábmunka jellemzi.

Rueda (Rueda de Casino)

Ez a salsások igen kedvelt körtánca, mely az alapvető kubai figurákra épül, ezért kezdő táncosoknak is sikerélményt ad. A párok kört alkotnak, egy vezető hang- és kézjelzéssel irányítja a figurákat. Néha összefonódva, bekiáltásokkal, tapssal fűszerezik a táncot, mindeközben továbblépéssel cserélik a párokat, és így haladnak körbe.

Merengue

Származási helye Dominika és Haiti. A fekete rabszolgák körtáncából nőtte ki magát a most divatos, vidám, gyors tempójú, kis lépésekből és sok forgásból álló páros tánccá, amiben rendkívül hangsúlyos a csípőmozgás. Könnyed, lüktető zene adja az alapokat.

Bachata

Dominika népi tánca. Az eredetiben nagyon fontos a sokféle lábmozdulat, a különleges, pici, gyors lépéskombinációk. Később Amerikában és Európában is több fajtája alakult ki, ahogy kölcsönhatásba került más stílusokkal és táncokkal (pl. dominikai bachata, bachatango, bachata moderna, bachacha, black bachata). Nyugodtabb tempójú tánc, az alaplépések hamar megtanulhatók. Legismertebb jellemzői, mint az ütem végi pontozás erőteljes csípőemeléssel, a hullámzó testmozgás, a nagyívű fejkörzés elsajátítása viszont sok-sok gyakorlást igényel, ha igazán szépen szeretnénk kivitelezni. A partnerek egymáshoz közel táncolják, ezért intim, érzéki hatású. Zenéje lágyabb, mint a salsa, nagy szerepet kap benne a gitár.

bachata

bachatango

dominikai bachata

black bachata

Semba

Vérpezsdítő, hagyományos értelemben vett páros tánc, a kézvezetés is jelentős a testvezetés mellett. A táncosok közel állnak egymáshoz, a folyamatosan sétáló motívumok alatt számtalan trükkel, játékos, meglepő fordulattal variálják a lépéseket. Ez a változatosság és a tüzes, tradicionális angolai zene adja a tánc lendületességét.

Kizomba

Viszonylag fiatal tánc, ennek ellenére már több stílusirányzata létezik (pl. tarraxa, kuduru, passada). Gyökerei a semba-ig nyúlnak vissza, de hatással volt rá több más angolai folklór elem is. A lépéstechnikája afro, a vezetéstechnikája az argentin tangóhoz hasonlítható. Feszes törzzsel, teli talpon, enyhén hajlított térddel és laza csípővel táncolják. Szenvedélyes, testközeli tánc. Zenéje a hagyományos zouk és a helyi afrikai zenék ötvözete.

A kizomba alfajainak részletes megismeréséhez ajánlom a Kizomba Club Hungary oldalát.

Zouk
A zouk közvetlen elődje a lambada, származási helye Haiti, Martinique. Többféle stílusvariációja is van, pl. a zouk moderno, a gyorsabb lambazouk, a lassúbb zouk love, de a legnépszerűbb a brazil zouk. Én különösen azért szeretem ezt, mert az egyik legjobban variálható tánctípus: lehet testközelben is táncolni, de vannak benne kimondottan nagy helyet igénylő, tárt mozdulatsorozatok is. Jellemzője, hogy a tánc vezetésében egymást váltva minden testrész részt vesz. A mozdulatok lendületesek, a lányoknál jellegzetes díszítő elem a fejkörzés. Érzelmes, szenvedélyes, kreatív tánc, ezért a táncos számára igazi önkifejezés, a külső szemlélőnek pedig esztétikai élmény. Zenéje is változatos, jellegzetes üteme a lassú-gyors-gyors ritmus, ami a hangszerelésben kiemelkedően hangsúlyozott. A francia térségben is igen elterjedt, ezért a szöveg gyakran francia, emellett legtöbbször portugál, de az angol nyelvű, ma népszerű slágerek is gyakran fel vannak dolgozva zouk stílusban.

Aki további részletekre kíváncsi, nézzen be a Zouk Passion oldalára!

Samba de Gafieira

Autentikus brazil eredetű tánc, elegáns és kreatív, tele van vitalitással, játékos frissességgel. Alapja a samba ritmus, de magán hordja a salsa és a tangó vonásait is a karneváli samba mellett.

Reggaeton

Zenéjének alapja a panamai reggae, a dancehall és a latin-amerikai stílusokkal ötvözve. Dinamikus, improvizatív tánc, sok hullámzással, csípőmozgással. Egyénileg táncolható, alkalmas akár akrobatikus koreográfiákhoz is.

Ladys style, men style

Ezeket az órákat külön tartják a női és férfi táncosoknak. Célja, hogy a karibi táncokban a szóló részeknél – tehát amikor a pár két tagja rövid időre szétválva egymástól függetlenül táncol – , ne csak az alaplépéseket alkalmazzuk, hanem megtanuljuk lábbal és karral díszíteni az egyéni lépéseket. Emellett a páros résznél is szebbé teszi a táncot, ha tisztában vagyunk az odaillő díszítésekkel, és variálni tudjuk a zene hangulatának és a partner vezetésének megfelelően.

EREDMÉNYES TANULÁST, JÓ SZÓRAKOZÁST KÍVÁNOK!

Ajánlott források:

Prókai, J. – Schulteisz, N.: Divat- és társastáncok

hu.wikipedia.org/wiki/Kategória:Táncok

Enge, N. : A List of Social Dances

Wright, J.: Social Dance – Steps to Success

Luker, K.: Salsa Dancing into the Social Sciences

Kassing, G.: History of dance

2020. április 15.

Hozzászólások nem lehetségesek.