Táplálkozás és sport

Minden sportoló embernek fontos figyelni az étkezésre, mert a kettő együtt hozza meg az eredményt. Ha megfelelő mennyiségű és jó minőségű táplálékot veszünk magunkhoz, betartjuk a tápanyagegyensúlyt, figyelembe véve az egyéni célokat, akkor a mozgás is jobban megy. Mondhatjuk, hogy a fejlődés nagyobb részben a táplálkozáson múlik, ezért az edzésterv mellé mindig készítek étrendi javaslatot is, szükség esetén táplálék kiegészítőket ajánlok.

Az elfogyasztott étel és ital energiát ad.

Fő tápanyagok

  • szénhidrát: a szervezet fő energiaforrása, nagy szerepe van az agyműködésben is
  • fehérjék: a test építőkövei, szerepük van a növekedésben, a regenerációban, a sejtek egészséges működésében
  • zsírok: a legnagyobb energiamennyiséget tartalmazó tápanyagok, nagy szerepük van a szövetek felépítésében és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában
  • ásványi anyagok és vitaminok: mikro tápanyagok, tehát a szervezet számára kis mennyiség is elegendő belőlük, elsősorban változatos táplálkozással

Sportolás közben kiemelkedően magasabb a folyadékvesztés, ezért edzés közben és után is figyelni kell a pótlására. A víz nem csak a szomjúságérzetet csökkenti, hanem a testet is hűti. A folyadékbevitelnek kiemelkedő szerepe van a dehidratáltság megelőzésében, az ízületek közti folyadék megtartásában, a szöveteken keresztüli tápanyagszállításban, ill. a vérsűrűség optimális állapotának fenntartásában. Az élelmi rostoknak pedig az anyagcserében, a jó bélműködésben meghatározó szerepük van.

Az élelmiszereket és az alapanyagokat megbízható helyeken vásároljuk, részesítsük előnyben a hazai árut, vásároljunk termelői piacon, melyek már a nagyvárosban élők számára is elérhetők. Figyeljünk oda az ételek elkészítésére is, hogy minél több tápanyag bennük maradjon! Például ne főzzünk túl semmit, inkább pároljunk. A Smoothie maker, turmixgép, gyümölcscentrifuga, darálók arra jók, hogy friss, nyers táplálékhoz jussunk, könnyen elkészíthető formában. A wokban, kerámia borítású edényekben gyakorlatilag zsírtalanul készíthetjük el ételeket, ráadásul nem ragadnak. Hasznos oldal ebben a témában a dietless.hu.

Táplálkozási piramis (thenutritionsource.org)

2020. október 5.

Hozzászólások nem lehetségesek.